Duurzame deelmobiliteit

Tussen Kasteel en Wijchens Meer, een project met veel parels en innovatieve oplossingen. Deze keer vragen we Robin Berg zijn hemd van het lijf over zijn ideeën over de deelauto’s.

Wie is Robin en wat doet WeDriveSolar?
Ik ben Robin Berg, oprichter en directeur van WeDriveSolar. Een Utrechts bedrijf dat elektrische deelauto’s aanbiedt en inmiddels actief in ongeveer twintig gemeenten. Onze missie is om de bouwsteen te leggen voor nieuwe mobiliteit en een nieuw energiesysteem. WeDriveSolar heeft op dit moment 250 auto’s rondrijden in Nederland. Ons eerste project was in onze thuisstad Utrecht. Hier zijn we met de gemeente Utrecht begonnen aan schone en nieuwe mobiliteit voor bestaande en nieuwe wijken. Uiteindelijk is het doel om een landelijke dekking te realiseren. Zo ook in Wijchen.

Waarom is deze manier van vervoer nodig?
Slimmer omgaan met auto’s is nodig voor een duurzame toekomst. Dit betekent minder auto’s in eigen bezit en meer elektrische deelauto’s. Deelauto’s die tegelijkertijd de ruggengraat voor een nieuw energiesysteem zijn, omdat ze zon- en windenergie kunnen opslaan en terugleveren. Zo worden we minder afhankelijk van olie en gas uit het buitenland en fossiele energiecentrales.

Waar ben je het meest trots op?
Het meest trots ben ik op de eigen ontwikkelde laadpaal en auto’s. Een laadpaal die de auto kan opladen, maar de stroom uit de batterij ook weer terug kan geven als het nodig is. De laadpaal alleen is hier niet voldoende voor. De elektrische auto’s moeten ook aangepast worden, zodat ze de energie kunnen teruggeven. Wij zijn hiervoor de samenwerking aangegaan met Renault en Hyundai. De eerste prototypes van auto’s die kunnen laden en ontladen zijn er. En zelfs de eerste bidirectionele Hyundai IONIQ5’s zijn in productie genomen. Dit is een wereldwijde primeur.

Wat maakt Tussen Kasteel en Wijchens Meer zo interessant voor jullie?
Doordat het in het hart van Wijchen is, zorgt het voor een extra uitdaging, daar worden we enthousiast van. Op deze manier kunnen wij een bijdrage leveren aan de groene toekomstbestendige waarde van dit gebied. Bij grote centrumontwikkelingen is steeds meer behoefte aan groen, leefbaarheid en maatregelen voor klimaatbestendigheid. Deze thema’s kosten ruimte, maar maken gebieden toekomstbestendig en aantrekkelijke plekken om te verblijven. Om dit mogelijk te maken zijn slimme alternatieven nodig om het autogebruik terug te dringen, zodat er minder blik op straat staat en er meer ruimte is voor bijvoorbeeld groen. Wij bieden daarom een volwaardig alternatief voor de eigen auto. Niet alleen voor toekomstige bewoners in de nieuwe woningen van het project, maar voor alle inwoners van Wijchen die interesse hebben.

Wat kunnen we verwachten van WeDriveSolar Tussen Kasteel en Wijchens Meer?
Er staan twee dingen te gebeuren. Allereerst gaan we deelauto’s inclusief laadpalen aanbieden in het centrum. Denk hierbij aan een Renault Zoë, Hyundai Kona of een Tesla Model 3. Je kunt er alles mee doen wat je met je eigen auto doet, zoals: op vakantie gaan, weekendje weg of gewoon even naar Nijmegen. Daarnaast krijgen nieuwe bewoners van de woningen een gratis kennismakingsabonnement. Met dit abonnement kunnen ze laagdrempelig ervaren dat er een alternatief is. Het is daarmee een mooie mobiliteitsvoorziening voor bewoners in het gebied, maar ook voor daar buiten. Alle andere inwoners van Wijchen zijn ook van harte welkom om de auto’s te gebruiken.

Het voelt toch nog wat onwennig. Je eigen auto wegdoen? Of misschien de tweede auto? Hoe krijgen jullie mensen zover?
Ik snap de twijfels, maar het is heel makkelijk om de auto’s te reserveren, openen en sluiten. Dit gebeurt allemaal met een eigen app. Ook kiezen we bewust voor wat luxere auto’s, auto’s die mensen normaal misschien niet zouden aanschaffen, maar door deelmobiliteit wel kunnen gebruiken. Voor iedereen die minder dan vier dagen in de week rijdt is het financieel voordeliger. Voor elke tweede auto is het altijd voordeliger, want hoe vaak staat die wel niet stil? Ook staan auto’s door thuiswerken steeds vaker stil, ook de eerste auto. Mensen gebruiken vaak als excuus dat hun eigen auto er altijd staat. Daarom garanderen we de beschikbaarheid en plaatsen we de auto’s op een vaste plek. Je kunt dus bijna altijd jouw favoriete auto kiezen.

Hoe ziet de toekomst van mobiliteit eruit?
We voelen allemaal de urgentie van klimaatverandering. Hopelijk zijn we nog op tijd om afscheid te nemen van fossiele brandstoffen. Als we echt over willen stappen op duurzame energie dan moeten we deze opslaan, zodat we ook op donkere dagen of dagen zonder wind van duurzame energiebronnen kunnen leven. Opslag in auto’s kan hier een bijdrage aan leveren. Deelmobiliteit wordt steeds normaler, maar de eigen auto gaat niet verdwijnen. Wel gaan we steeds meer verschillende soorten aanbod zien en vooral voor jonge generaties wordt het gewoon. Niet alleen in grote steden, maar ook in kleinere gemeenten. Daarom is Wijchen een mooi voorbeeldproject.